Verlengde Meidoornstraat 11, 8091 DG Wezep 038 376 04 39 info@apotheekveluwelaan.nl

Oorpijn

4 november 2019 Pluriplus 0 Comment

Oorpijn is een vervelende pijn die in één oor of beide oren tegelijkertijd kan optreden. Vooral kinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen oorpijn krijgen. Oorpijn kan erg pijnlijk zijn, maar is meestal niet gevaarlijk.

Oorzaken van oorpijn
De meest voorkomende oorzaak van oorpijn bij kinderen is een ontsteking van het middenoor. Bij volwassenen is de oorzaak vaak een ontsteking van de gehoorgang.

Middenoorontsteking
Een middenoorontsteking begint meestal met een verkoudheid. Het verkoudheidsvirus en bacteriën kunnen via een gangetje tussen de keelholte en het oor bij het middenoor komen. Hierdoor begint de oorontsteking. Bij verkoudheid zwellen de slijmvliezen van de neus, keel en oren op. Dit kan ervoor zorgen dat het gangetje tussen de keel en het oor tijdelijk afgesloten is. Nu kan het ontstekingsvocht niet afgevoerd worden en gaat het trommelvlies bol staan. De druk op het trommelvlies kan veel pijn doen. Soms scheurt het trommelvlies en ontstaat er een loopoor.

Ontsteking gehoorgang
Bij een ontsteking van de gehoorgang is de huid van de gehoorgang ontstoken. Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang. Door bijvoorbeeld oorpeuteren, water in de oren, gebruik van wattenstokjes of het dragen van een gehoorapparaat kan de huid van de gehoorgang geïrriteerd raken. Aan de geïrriteerde huid kan een ontsteking ontstaan. De oorzaak van gehoorgang-ontsteking is niet altijd duidelijk. De kans op een ontsteking is groter bij een smalle gehoorgang, of bepaalde ziekten zoals eczeem of psoriasis. Ook een bacterie- of schimmelinfectie kan de oorzaak zijn.

Wat kunt u zelf doen oorpijn te voorkomen?

Middenoorontsteking
Een middenoorontsteking is moeilijk te voorkomen. Treedt de ontsteking vaker op, overleg dan met uw arts.

Ontsteking gehoorgang
De kans op een gehoorgangontsteking kunt u soms wel verkleinen. Hieronder staan een paar tips:
• Peuter niet in de oren en maak ze niet schoon van binnen.
• Droog de oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed af na het zwemmen en douchen
• Vermijd producten waarvan u merkt dat ze de huid irriteren
• Buig het hoofd voorover bij het wassen van de haren onder de douche, zodat er geen water en zeep in het oor komen.

Hoe kan de apotheek helpen?
In de apotheek kunnen we u tips geven om de oorpijn te verlichten met pijnstilling die past bij klachten, leeftijd en medicatie.

Wanneer naar de huisarts?

Middenoorontsteking
• Oorpijn of koorts zijn niet verbeterd na 3 dagen
• Loopoor houdt langer dan twee weken aan
• Drukpijn achter het oor of het oor gaat van het hoofd afstaan
• Kind jonger dan 6 maanden met oorpijn
• Kind jonger dan 2 jaar met pijn aan beide oren

Ontsteking gehoorgang
• Bij vermoeden van een ontsteking aan de gehoorgang. Te herkennen aan pijnlijke, jeukende, geïrriteerde of gezwollen gehoorgang.

leave a comment